Wat te doen als je door verkoudheid je stem kwijt bent? Verslag van een ervaringsdeskundige….

De herfst is dit jaar in augustus al gekomen. Gelukkig kunnen we nu weer even van goed weer genieten. Helaas heerst er wel al een flinke verkoudheid.
Zo werd ook ik getroffen door een sluimerende keelpijn die opkwam en verdween. 1,5 week geleden was het raak en zette het door. Op dinsdag klonk ik als een man, op woensdag en donderdag had ik bijna geen stem meer en op vrijdag en zaterdag viel mijn stem nog steeds weg. Op zondag was ik flink hees en vandaag is mijn stem weer redelijk terug. Ik heb inmiddels spierpijn van het hoesten. Bah!

Hoewel ik uiteraard niet van ziek zijn houd, was het een interessant proces; een soort ervaringsdeskundigheidsonderzoek. Een aantal cliënten vertelden lachend dat ze stiekem wel blij waren dat eindelijk hun stem beter klonk dan die van mij. En anderen maakte grapjes over dat ze niets meer van mij en mijn stemadviezen aannamen als ik er zelf niks van bakte. Zo laat je je ook liever knippen door een kapper met leuk haar of ga je misschien liever naar een slanke diëtist dan naar één met overgewicht. Gelukkig heb ik nu een super stagiaire die wat oefeningen voor kon doen, dus zo ben ik de dagen doorgekomen. Ik herkende heel veel van de dingen waar cliënten met organische stemproblemen (een verdikking op de stembanden, reinkes oedeem, etc.) tegenaan lopen en de controle over hun stem kwijtraken. In tegenstelling tot mijn cliënten, wist ik dat het bij mij wel na een paar dagen zou verdwijnen. Ik experimenteerde wat met verschillende steminzetten en registers, met het overslaan van mijn stem, het wegvallen van mijn stem en observeerde mezelf goed wanneer en hoe ik mijn stem forceerde. Ik herkende de moeite die het kost om te spreken en de spanning die het in het strottenhoofd oplevert. Ik herkende hoe lastig het was om je mond te houden tijdens een leuk gesprek en heb hier dan ook flink voor gefaald (aangezien het ook nog eens mijn verjaardag was). Ik herkende de schaamte wanneer in een winkel iets moet vragen en de angst voor oordelen van anderen over wat voor feestbeest ik ben. Ik was bang dat mensen me zouden adviseren eens een logopedist op te zoeken en dat ik dan zou moeten vertellen dat ik er zelf een ben…. Kortom…. Naast de fysieke ongemakken werd ik er ook nog eens super onzeker van! Ik heb er veel van geleerd!
Wat gebeurt er met de stembanden bij een verkoudheid?
De slijmvliezen verdikken bij een verkoudheid. Denk maar aan een verstopte neus door verdikte slijmvliezen. Ook de stemplooien hebben een laag slijmvlies en deze verdikt. Door de trilling van een dikkere stemplooimassa klinkt de stem van een verkouden persoon lager en door irritatie vaak ook wat hees. In principe gaat dit vanzelf weer over. Ben je langer dan 2 à 3 weken hees? Dan is het raadzaam om eens naar de huisarts te gaan. De huisarts beslist of je naar een KNO-arts en/of logopedist doorgestuurd wordt.

Wat kun je het beste doen wanneer je stem wegvalt?
Bij verkoudheid kun je in principe gewoon doorgaan met spreken en zingen, maar het stemgeluid klinkt lager en heser en kan het soms wat pijnlijk aanvoelen. Probeer je je verkouden stem toch zo normaal mogelijk te laten klinken? Dan is het mogelijk dat er teveel kracht wordt gezet om de stemplooien toch goed te laten sluiten. Door het spreken te forceren en veelvuldig te hoesten raken de stemplooien extra geïrriteerd en kom je in een cirkel terecht van overmatige belasting. Soms kan na het verdwijnen van de verkoudheid de spanning standhouden en heb je een gespannen stemgeving als gewoonte opgebouwd. Een beetje voorzichtigheid kan geen kwaad, want wanneer je spreekt of zingt met een lichtere stemtechniek, loop je minder risico. Helemaal zwijgen is niet nodig. Voor een sneller herstel van de stem kan het soms fijn zijn om de eventueel gespannen spieren rondom het strottenhoofd na een verkoudheid wat los te laten masseren bij de hiervoor bevoegde logopedist. Ik ben hiervoor bevoegd en je kunt op afspraak langskomen.

stem kwijt
Ik hoop uiteraard dat ieders stem gespaard blijft! En zo niet: geduld, beterschap of tot ziens in de praktijk!
Groet, Hanneke

Getagged , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: